Hirtshals Fiskeauktion - Succesrig virksomhed og fornøjelig turistattraktion

Kilde: Redaktionen
Profilbillede
Julie Lundblad

Hirtshals er med sin havn især kendt for sit fiskeri, hvor der er rig mulighed for alt fra havfiskeri til mole- og strandfiskeri. 

Foto: Damgaard Rasmussen / Fiskeri ved Hirtshals Havn 1966

I takt med at samfundet og havnen i sin tid voksede, gjorde mulighederne for fiskeriet det samme. Dette sker i løbet af 30’erne, hvor den første fiskeauktion ser dagens lys. 

Torsdag d. 2 januar 1930 slår de nybyggede pakhuse på havnen, nemlig dørene op for byens allerførste fiskeauktion. Her bliver der solgt fisk af høj kvalitet direkte fra Nordsøen og Skagerrak. 

Foto: Kaj Sørensen / Auktionshallen

Fiskeauktionen i Hirtshals er en ferskfisk auktion, hvilket vil sige at dagfanget fisk udgør størstedelen af fiskene på auktionen. Helt præcist udgør dagfanget fisk eller fisk der landes efter 1-2 dage hele 80% af fiskene på Hirtshals Fiskeauktion. 

I 2017 blev byens fiskeauktion lagt sammen med Strandby Fiskeauktion og udgør det der i dag hedder Fiskeauktion Nord. Den traditionsrige fiskeauktion udgør i dag en yderst moderne virksomhed, i en af Danmarks mest up-to-date fisketerminaler.

Et godt år på Hirtshals Fiskeauktion

Selvom Fiskeauktionen i dag er en af Hirtshals’ succesfulde virksomheder, har auktionen økonomisk gennem flere år haft nedadgående tendenser. Dette skyldtes at flere lokale forlod fiskeriet, sammenlægninger af kvoter og at rødspætten prismæssigt har været presset. 

Men Hirtshals Fiskeauktion er efterhånden kommet stærkt igen. I 2015 gik fiskeriet nemlig en positiv udvikling i møde. Her gik en længe ventet ønske om stigning i fiskepriserne i opfyldelse og dermed så man en fremgang i fiskeriet. 

Foto: Svend Thomsen 

Også i 1965 var der god stemning på auktionen. Her kunne man fejre at der for første gang i løbet af et år var blevet solgt for mere end 100 millioner på auktionen. 

Foto: Arkiv.dk / Hirtshals Fiskeauktion 1965 hvor der for første gang i løbet af et år var solgt for mere end 100 mill. 

En succesfuld turistattraktion

Det store fokus på høj kvalitet lokker også turister til, hvorfor Fiskeauktion Nord derfor er begyndt at slå dørene op for turist-auktioner.

Her kan lokale og tilrejsende turister både følge med i indpakning og fremlægning af varerne, samtidig med at der vil være mulighed for at smage på de friske varer på stedet. 

Fiskeauktionerne i Hirtshals er altså ikke blot en succes- og traditionsrig virksomhed, men også en fornøjelig turistattraktion der kan belyse besøgende om dén høje kvalitet byen Hirtshals har at byde på. 

Flere artikler