Historien bag Hirtshals Fyr

Profilbillede
dato

D. 28 juni 1861 blev grundstenene til Hirtshals Fyr lagt, hvorefter fyret tændte for første gang d. 1 januar 1863. Man kender tårnet på de hvide kalkbeklædte mure, men tårnet blev oprindeligt opført i røde mursten. 

Foto: Arkiv.dk

Fra begyndelsen var det 35 meter høje tårn forsynet med et fast linseapparat der gjorde det muligt at se lyskeglen fra 46 kilometers afstand. Under Danmarks besættelse blev de kostbare og håndslebne linser gemt væk på en landejendom, hvor de først blev fundet frem igen efter befrielsen. 

Tager man turen op i fyrtårnet, vil man skulle bestige en trappe på 144 trin, hvor man øverst kan nyde udsigten ud over det fæstningsanlæg, opført under 2. Verdenskrig.

Her blev der opført 2 kystbatterier, til at beskytte Hirtshals Havn, hvor det vestlige 10. batteri er placeret tæt ved Hirtshals Fyrtårn. Her finder vi i dag Hirtshals Bunkermuseum.

Foto: En af bunkerne ved 10. batteri på Hirtshals Bunkermuseum

Ved fyrets side finder man flere tilhørende bygninger, som i dag huser kaffestue og udstillingslokaler tilhørende støtteforeningen for Hirtshals Fyr.

Men fyret var oprindeligt arbejdsplads for fyrmestre, assistenter og sirenepassere, hvorfor de tilhørende bygninger dengang var arbejdernes private hjem, hvor de efter en lang arbejdsdag på fyret, kunne slappe af med deres familier. 

Foto: Arkiv.dk / Helge Holm-Hansen, der var Hirtshals Fyrs sidste fyrmester i 1954-1980

Deres børn blev også undervist på stedet. Der var nemlig lang til den nærmeste skole, hvorfor der var tilknyttet en lærer til at undervise børnene på grunden.

Selvom den i dag hovedsageligt står på kaffe, kunst og interesserede besøgende, vil forskellige stemninger nok kunne fornemmes. Om det så er krigstidens uroligheder eller den rolige hverdagsstemning fra de daværende familier der boede på stedet, emmer Hirtshals Fyr af liv fra en anden tid. 

Kilde: Redaktionen