Mistrivsel blandt unge stiger markant

Flere unge kæmper med mentale udfordringer
Profilbillede
dato

Sundhedsstyrelsen er netop udkommet med den nationale sundhedsprofil 2021, der er den største kortlægning af danskernes helbred. Sundhedsprofilen viser både tal for danskernes alkoholforbrug, vægt, rygning og mentale sundhed.

Undersøgelsen viser, at det går den forkerte vej med unges sundhed og særligt udviklingen i den mentale helbred og trivsel er bekymrende, fordi andelen som scorer lavt på skalaen over mental sundhed er højere hos de 16-24-årige end hos den øvrige befolkning.  

Hver tredje kvinde og hver femte mand i denne aldersgruppe kæmper med det mentale helbred og oplever eksempelvis udfordringer med stress, angst og ensomhed. 

Mens over halvdelen af kvinder i kategorien medgiver at have et "højt stressniveau".


Det er særligt unge, der har en dårlig mental sundhed, og at den bliver dårligere for hver gang, vi har gennemført undersøgelsen. Det er stærkt bekymrende. Det er noget, som har konsekvenser for deres livskvalitet, og som kan medføre både fysisk og psykisk sygdom. 

Undersøgelsens resultater er bekymrende, og der skal handles. 

“Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget for at styrke unges mentale sundhed og trivsel. Desværre er der ingen lette løsninger, men vi må tage et langt sejt træk for at ændre det,” siger enhedschef Niels Sandø.

Undersøgelsen er den største sundhedsundersøgelse i Danmark. Undersøgelsen bliver gentaget hvert fjerde år, og er den fjerde i rækken. Det gør det muligt at se udviklingen siden 2010, og om danskerne er blevet sundere, trives, om danskerne ryger og drikker mindre, og har fået flere kroniske sygdomme. 

Sundhedsprofilen er vigtig, når der skal laves nye sundhedsaftaler mellem regioner og kommuner, fordi den gør det muligt at sætte målrettet ind med forebyggelse lokalt, regionalt og nationalt. Derfor har den betydning for både kommuner, regioner, faglige aktører og borgere.

I Hirtshals tilbydes sårbare unge at få gratis vejledning hos Bøjen i Hirtshals, som er et værested og som tilbyder vejledning og hjælp. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen