Nordsøen Oceanarium - 50 år i udvikling

Profilbillede
dato

Nordsøen Oceanarium har i mange år været en af Nordjyllands største turistattraktioner og har gennem årene mødt muligheder og udfordringer i sin udvikling. Lige fra Klumpes død til Ekspedition Nordsøen har vi alle fulgt med på sidelinjen, men hvordan startede Nordsøen Oceanarium? Og ved vi egentlig nok om byens største attraktion og dens betydning for Hirtshals?

Nordsømuseet 1984

Idé til realitet

Tankerne og ideérne til det, vi idag kalder Nordsøen Oceanarium, startede sidst i 70’erne, hvor lokale politikere og erhvervsfolk begyndte snakken om et akvarium i Hirtshals. Byens primære erhverv var på pågældende tidspunkt allerede fiskeri, og man oprettede derfor også et forskningscenter for fiskeri under samme tag, som lå ved siden af akvariet. 

Det blev dog først cirka 5 år senere i januar i 1984, at Nordsømuseet blev indviet. Her havde man både udviklet et akvarium og et samtidsmuseum. Besøgstallet boomede med det samme, og man fik allerede på det første år 250.000 gæster. Samme år blev museet også anerkendt som kulturhistorisk museum af den danske stat. 

Efter succesen pønsede man på at udvide, og det blev en realitet i 1998, da man åbnede for det store akvarium, også kaldet oceanariet, som indeholder 4,5 mio. liter vand. En sådan udvidelse betød, at publikum succesen kun blev større, og man ramte et besøgstal på 440.000 gæster i det første år efter åbningen.

Klumpfisken Klumpe

I de følgende år udvider man igen med det nye sælarium, som bidrager til succesen, men i 2003 ødelægger en voldsom brand hele oceanariebygningen. Den elskede klumpfisk, Klumpe, dør under branden, hvilket betyder, at museet mister deres frontfisk. Året startede ellers godt ud med, at Nordsømuseet nu ville blive anerkendt som et statsanerkendt zoologisk anlæg.

Genopbygningen varer 18 lange måneder, og man indvier det restaurerede oceanarie i 2005. Senere samme år rammer en anden ulykke museet, da bygningen bliver oversvømmet, fordi en rude går itu. 

Oprydningen påbegyndes og attraktionen kommer på benene igen efter kort tid. Herefter begynder Nordsøen Oceanarium at satse på fremtiden. De åbner Ekspedition Nordsøen i 2009, et nyt oplevelsesunivers, som giver publikum en helt ny mulighed for at udforske Nordsøen.

Nutidens Nordsømuseum

I dag rummer Nordsøen Oceanarium cirka 70 fiskearter og har nogle af Nordjyllands bedste besøgstal. Perlen står flot og centralt i Hirtshals by ud mod vandet, som en repræsentation af den historiske betydning havnen har haft og stadigvæk har for byen. Et symbol på den udvikling byen hele tiden gennemgår. 

Nordsøen Oceanarium huser også forskerparken, som har været aktiv i mange år. Her gives der plads til forskellige aktører indenfor fiskeri og akvakultur, som har en stor relevans for den nordjyske kyst. Og det er samtidigt også et mødested for fiskefolk fra både ind- og udland, hvor man undersøger og udforsker muligheder, som kan give industrien et frisk pust i en tid, hvor miljø er stor faktor. 

Nordsøen Oceanarium

Kilde: arkiv.dk