Tysk bunker gravet fri i Tversted

Kilde: Bunkergruppen Hirtshals // Flemming Hammer Mortensen
Profilbillede
Karoline Andersen

En tysk maskingevær-bunker af typen "Bauform 58c" blev i weekenden gravet fri i Tversted, efter knapt 60 år under sandet!

Igennem de sidste 8 år har formanden for Bunkergruppen Hirtshals, Flemming Hammer, hver sommer forestået de succesfulde guidede bunkerture i "Marine-stützpunkt Tversted" og samtidigt har Bunkergruppen brugt årevis på at registrere de mange tyske bunkere og installationer der blev bygget i Tversted, samt optegne og kortlægge de mange efterladenskaber der stadig kan ses i området.

72 registreringer er det blevet til i det gamle tyske kanon-batteri!
- 12 Træbarak-pladser.​ ​ ​ (Væk i dag.)
-​ ​3 Udgravninger til ikke støbte mandskabsbunkere.
-​ ​7 Beton-platforme til lyskastere, radarer og spærre/støtte-mure.
- 50 Beton-bunkere. (Regelbau / Feltmæssige.)


Ud af de 50 støbte bunkere er der pt. 6 bunkere der ikke har været åbnet op i nyere tid, og derfor var interessen også stor da Flemming Hammer blev kontaktet og bedt om hjælp med at udgrave netop én af de 6 aflukkede bunkere i Tversted.

Fra tid til anden kommer der nye ejere til de mange sommerhuse i Tversted og da Flemming Hammer på en af de guidede bunkerture sidste år fik kontakt med en kommende sommerhusejer fra Århus-egnen, så lå det i kortene at netop Bunkergruppen Hirtshals ville få opgaven med at rådgive om mulighederne, da det vidste sig at der på den nye ejers grund, lå netop en af de tyske bunkere fra 2 verdenskrig.

Flere steder i Tversted har husejere valgt at udgrave og renovere deres gamle bunkere og bruger dem i dag som bl.a. lagerrum, vinkælder og opmagasinering, af havemøbler, plæneklippere, værktøj og grill mm. og den nye ejer fra Århus spottede straks en sjov mulighed for at få et anderledes og spændende anneks til det nye sommerhus.

Lørdag morgen var der så kaldt til udgravning på Gl. Skovvej i Tversted og i samarbejde med Hasse Andersen fra EXH EJENDOMSSERVICE i Hjørring, der yderst venligt havde stillet både firmabil og gravemaskine til rådighed for Bunkergruppen Hirtshals, så kunne projekter begyndte sin gang!

Efter blot et par timer var toppen og kanterne gravet frie og opgaven med at grave de knapt 1.5 m ned til indgangen, kunne begynde.


Det gamle dæksel blev brudt op og ligeledes påbegyndte man at grave sig helt ned til bunden af indgangen, der lå hele 2.20 under overfladen, hvilket gav lidt udfordringer med afstivning fra den nærliggende grusvej, der gik blot 70 cm fra bunkeren.

Bunkeren var forventeligt halvt fyldt op med sand, så dagen gik med skovl og spand og bunkeren blev behørigt tømt, med sved på panden og ømme muskler.

Flere lokale lagde vejen forbi udgravningen og kunne berette at bunkeren stod åben i 50'erne og blev brugt som skjul af de lokale børn.


En glad og tilfreds sommerhusejer fik sin nyerhvervede bunker åbnet op og trods der hverken dukkede tyske hjelme eller bajonetter op ved udgravningen, kom der endnu en registrering er i hus for bunker- formanden Flemming Hammer og et spændende projekt venter nu forude med renovering og bygning af trapper og støttemure mm.

Allerede nu er der yderligere 2 udgravninger på programmet, én mere i bunkersområdet i Tversted og én i Hjørringgade i Hirtshals by.

Flere artikler