Tysk turist donerer kæmpe beløb til dansk strandrensning

Foto: Patrik Sigwart.
Profilbillede
dato

40-årige Patrik Sigwart besøger hvert år Danmark og donerer nu af egen lomme 24.000 kroner til opstilling af to havfalds-dispensere i Hirtshals.

En tysk turist har nu tømt hele sparebøssen for at støtte det frivillige arbejde med at fjerne plastik og andet havfald fra de danske strande.

Det er den 40-årige Patrik Sigwart fra Bad Vibel i den tyske delstat, Hessen, der har valgt at skænke hele 24.000 kroner til Søværnets Havmiljøvogterkampagne, og pengene er øremærket til indkøb og opstilling af to dispensere med havfaldsposer i Hirtshals.

Patrik Sigwart, der til daglig arbejder som IT-konsulent for et internationalt lægemiddelfirma, har siden barnsben som en fast tradition været på en årlig ferie i Danmark, og beslutningen om donationen bygger på to forhold: dels en kærlighed gennem mange år til byen Hirtshals ved den jyske vestkyst - og dels en beundring for den frivillige indsats, som de 28.000 havmiljøvogtere yder for at holde de danske strande rene for havfald.

"Jeg har altid elsket mine mange ferier i Danmark - først som barn sammen med mine forældre og senere på egen hånd som voksen. Men mit første besøg i Hirtshals var dog helt specielt. Jeg følte mig straks hjemme. Menneskene, byen, lyset, havnen, fyret, stranden og de lækre friskfangede fisk. Og så elsker jeg at blive 'gennemtævet' af en efterårsstorm på Vendsyssels kyst. Hver gang jeg er her, vil jeg ikke rejse tilbage," fortæller Patrik Sigwart.


Foto: Strandrensning af strande ved Hirtshals. 

"I 2018 blev jeg første gang opmærksom på Havmiljøvogterkampagnen. Selvfølgelig vidste jeg, at affald i naturen og især plastaffaldet er et stort problem, men denne kampagne yder en ekstraordinær og meget inspirerende indsats for at løse problemet, og jeg meldte mig straks som havmiljøvogter. Det fødte idéen om, hvordan jeg kunne gøre mere for kampagnen end 'blot' at fylde poser, når jeg er på ferie.
Dispenserne er en fremragende idé, fordi de giver alle mennesker - lokale borgere og turister - mulighed for simpelthen at tage en pose med på stranden og fylde den op. Hver enkelt fyldt pose er lig med en masse mindre affald i de danske farvande," pointerer Patrik Sigwart, der i øvrigt både taler og skriver et flot dansk og abonnerer på Nordjyske Stiftstidende for at lære sproget endnu bedre.

Havmiljøvogternes dispensere er specialdesignede stålskabe med gratis havfaldsposer, og de er opstillet flere steder langs de danske strande, men ikke i Hirtshals. Det vil Patrik Sigwart nu lave om på.

Han besluttede i første omgang at donere byen og havmiljøvogterne en enkelt dispenser til en værdi af 12.000 kroner. Dette beløb er imidlertid siden vokset til 24.000 kroner, fordi han i foråret ikke kunne komme til Hirtshals på grund af corona-restriktionerne, og de sparede penge fra denne aflyste ferie blev 'konverteret' til dispenser nummer to.

Kilde: Søværnskommandoen // Birgitte Søby Vagnholm