​​Besøg Bunkermuseet i Hirtshals

Profilbillede
Astrid Bruun

Ved Hirtshals Fyr ligger et prægtigt naturområde og her flere underjordiske sikkerhedsrum fra krigens tid placeret – her finder du Danmarks med komplette udgravede forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig. I skolernes sommerferie er der guidede rundture.

Besøg det prægtige naturområde ved kysten i Hirtshals og kom helt tæt på et stykke vigtig danmarkshistorie ved blandt andet at besøge det 10. batteri og flere andre bunkere på Bunkermuseet i Hirtshals denne sommer.

Det ligger placeret tæt ved Hirtshals Fyr og dækker et område på 450 x 750 meter, og her er via løbegrave forbundet 69 bunkere. Du kan i området opleve flere bunkere enten indrettet med en udstilling eller indrettet som det så ud under besættelsen. Og du kan få en masse viden om livet i Hirtshals under krigen.

Historien bag bunkerne

I løbet af 2. verdenskrig byggede den tyske besættelsesmagt hele 7500 bunkere her i landet, og de blev alle brugt som et led i kampen for at vinde og bibeholde magten. Bunkerne i Danmark var en del af det, der kaldes Atlantvolden, som var tyskernes forsvar af vestfronten mod invasioner fra de allierede. 

Det var danske arbejdere, der var med til at opføre bunkerne, fordi vi som land havde indgået en samarbejdspolitik med tyskerne. Det gjorde, at ingen arbejdsløse danskere kunne sige nej til arbejdet for tyskerne, da deres understøttelse i så fald ville blive stoppet. 

Et af de mere interessante stop på din rundtur på Bunkermuseet bør være ved det 10. batteri – det er placeret vest for byen og opbygget som en del af Atlantvolden. Og det er Danmarks mest komplette og udgravede forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig.

Få et interessant og skræmmende indblik i den danske kamp mod Hitler og den krig som tyskerne førte fra den danske kyst ved at booke en omvisning. Du kan se, hvilke datoer der er guidede omvisninger lige her.

Rundvisningerne er planlagt fra søndag til torsdag i ugerne 26 til 31 klokken 14.00 – og det koster 50 kroner for voksne. 

Kilde: Redaktionen