Epidemiudvalget forkorter coronapassets levetid

Nye regler forkorter dit coronapas
Profilbillede

Du skal nu til begynde at holde særligt øje med dit coronapas gyldighed. 

For Folketingets Epidemiudvalg besluttede i onsdags, at coronapasset fra søndag nu kun er gyldigt i fem måneder for de danskere, der ikke har fået tredje vaccinestik, eller som har haft coronapas, fordi de tidligere har været smittede. 

Allerede søndag skriver Ritzau, at tusindvis af danskere oplevede at deres coronapas ikke længere er gyldigt. 

Epidemiudvalget har valgt at forkorte coronapassets gyldighed, fordi det har vist sig, at omikronvarianten er bedre til at trænge igennem vaccinerne end deltavarianten. 

Ved at forkorte passets gyldighed kan et politisk mål om, at få flere danskere til at lade sig vaccinere for tredje gang blive opfyldt. Forhåbningen er også at smitten spreder sig langsommere. 

Fakta: Her er de nye regler for coronapas 

For at gå på restaurant og køre med offentlig transport er et gyldigt coronapas et krav for at komme ind eller køre med. 

Du får et coronapas efter vaccination, test eller smitte.Hvor længe dit coronapas er gyldigt afhænger af om det stammer fra en negativ test eller vaccination.

Vaccination 

  • Er man over 18 år og har fået to stik med en coronavaccine, er dit coronpas gyldigt i fem måneder. 
  • Den dag man fylder 18 år, vil reglerne om udløb gælde. Det betyder at dit coronapas udløber, hvis det er mere end fem måneder siden andet stik. 
  • Har man fået tre stik med en coronavaccine også kendt som et boosterstik, udløber dit coronpas ikke. Det er fordi, at sundhedsmyndighederne endnu ikke har taget stilling til, om der skal være en udløbsdato. 
  • Boosterstikket er endnu ikke godkendt til børn og unge under 18 år.

Test

  • Har man et testsvar, der er negativt for coronavirus, gælder det også som coronapas. Det kan enten være fra en PCR-test eller en lyntest. 
  • Har man et negativtsvar fra en PCR-test, kan det bruges som coronapas i 72 timer fra testtidspunktet. Har man testsvar fra en lyntest gælder det i 48 timer. 

Smitte

  • Man kan også få et coronapas, hvis man tidligere har været smittet med coronavirus. Er det tilfældet, gælder coronapasset i fem måneder. 
  • Man får dog først sit coronapas, 11 dage efter at man med en PCR-test har fået påvist smitte. Dette gældet også, hvis man er vaccineret. 

Børn under 15 år

  • Børn under 15 år er undtaget krav om coronapas i Danmark.
  • Men der kan gælde andre regler, hvis man rejser til udlandet.

 Kilder: Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen. 

 Men der er særlige regler for personer under 18 år. 

Børn fra 14 år og ned behøver ikke fremvise coronapas. De 15-17-årige har stadig et gyldigt coronapas, hvis de har fået to stik.

Forskellen i reglerne skyldes, at tredje stik ikke er godkendt til personer under 18 år.

Først den dag man fylder 18 år, vil reglerne om udløb gælde.

Hvis man ikke er vaccineret, kan man få coronapas, hvis man er testet negativ.

Er der tale om en PCR-test, gælder passet i 72 timer fra testtidspunktet. Er det derimod en lyntest, gælder det kun i 48 timer.

Derudover vil man have et gyldigt coronapas, hvis man er testet positiv for corona inden for de seneste fem måneder.

Her gælder det dog, at man først får sit coronapas 11 dage efter påvist smittet. Det gælder også, hvis man er vaccineret.

Kilde: Ritzau