Kender du Hirtshals Fyr?

Profilbillede
dato

Hirtshals Fyr er et smukt vartegn for egnen. Fyret blev bygget i begyndelsen af 1860-erne og vakte en del debat, inden fyret blev taget i brug 1. januar 1863. Der var nogen, der anså det for luksuriøst at lave et så stort og flot bygningskompleks i nærheden af Lilleheden, som de få huse i omegnen af fyret blev kaldt.

Navnet Hirtshals betyder »hjortehals« og kendes tilbage fra 1532, hvor det skrives “Harthals”. Det er oprindelig en nederlandsk sammensætning med ordet “hart”, som betyder »hjort«, og navneordet hals, som betyder »hals«, og har at gøre med terrænets udformning som en hjortehals.

Fyret

Den 35 meter høje bygning blev kaldt Hirtshals Fyr.

Den voksende fiskerby fik navn efter fyret. Det er siden blevet brugt som vartegn for byen.

Fyret har, indtil Hirtshals Fyr Fond overtog det, hørt til Farvandsvæsenet, som aflønnede en fyrpasser og to assistenter.

Fyret blev automatiseret i 1973, og den sidste fyrpasser flyttede fra fyrpasserboligen i 2005.

I forbindelsen med salget af Hirtshals Fyr har Farvandsvæsenet fået tinglyst en ret til at trække kabler hen til fyret, og at der skal være adgang til at komme op i fyret og tilse lyset.

Udsigt fra fyret

Fra fyrets balkon kan gæster overskue et andet historisk bygningsværk, der mere eller mindre ligger skjult i klitten omkring fyret. Der ligger de 44 små og store bunkere - det fæstningsværk, som tyskerne opførte under besættelsen af Danmark under 2. verdenskrig.

Fra fyrets top er der en skøn udsigt over vestkysten, havet og Hirtshals by.

Hirtshals Fyr ligger ikke langt fra Hirtshals centrum, og ved at tage en gåtur langs Husmoderstranden kan man hurtigt få øje på det smukke vartegn.

Byens vartegn

Hirtshals Fyr på toppen af Stenbjerg er byens smukke vartegn. Fyret blev indviet i 1863 og er bygget i Kong Frederiks den VII's tid. Kongens monogram pryder tårnet lige over indgangsdøren.

Hirtshals Fyr, der er 35 meter, har en fokushøjde på 57 meter. Det vil sige, at lampens midte er 57 meter over havets overflade. Grunden, tårnet er bygget på, ligger 22 meter over havet. Hvis man tager de 144 trin op, kan man nyde den fantastiske udsigt over Skagerak og Vendsyssel.

Lyset kan ses 25 sømil fra land.

Lampen i toppen er på 400 watt, og den første linse forstærker lyset til 100.000 lys. Af de yderste linser - (det er dem, der roterer), bliver det forstærket til 1 1/4 millioner lys. I klart vejr kan det stærke lys ses helt op til 25 sømil fra land.

Linserne er håndslebne, og det tager godt seks timer at pudse dem.


Fyrpasseren

Fyrets første fyrpasser Andreas Petersen fik en kort karriere. Blot 19 dage efter indvielsen hængte han sig fra fyrets top. De lokale gav “ Gruelige Peter” skylden og troede, at han ville have fyret slukket.

Ifølge de lokale var Gruelige Peter en slags menneskelig rovfugl, som boede på Stenbjerg og levede af strandhugst til stor irritation for områdets fiskere. Inden fyret blev bygget boede ’Den Gruelige Peter’ på stedet.

Han var halvt menneske og halvt fugl. Han levede af ådsler og skibsvrag, der drev ind på landet, så derfor var han ikke tilfreds med, at fyret blev bygget. Præsten i sognet skulle ifølge sagnet have manet Den Gruelige Peter i jorden.

Kilde: Birgitte Meyer